Wat is een overlegscheiding?

Een scheiding van een ondernemer is juridisch en financieel vaak complexer dan van iemand die in loondienst werkt.

Bij een gemeenschap van goederen heeft de ex-partner recht op 50% van de waarde van de onderneming en ook in het geval van huwelijksvoorwaarden met een ingewikkeld verrekenbeding kan het zijn dat de waarde van de onderneming afgerekend moet worden. Vaak heeft een ondernemer het geld niet om de ex-partner uit te kopen en is hij bang dat de continuïteit van de onderneming in gevaar komt. Zeker als hij daarnaast ook nog een hoge partneralimentatie moet gaan betalen.

Vaststellen alimentatie

Voor het vaststellen van de alimentatie is de (toekomstige) winst van de onderneming ook van groot belang. De waarde en de winst van het bedrijf zijn bij een scheiding vaak bron van discussie en hier kan, als je pech hebt, jaren over worden geprocedeerd. Vaak verslechtert de relatie tussen partijen hierdoor.

Scheiding zonder langdurige procedures

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om een scheiding zonder langdurige procedures te regelen. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden onder begeleiding van een mediator of in goed overleg met ieder een eigen advocaat.

Overlegscheiding

Een methode die bij uitstek geschikt is voor een scheiding van een ondernemer, is de ‘overlegscheiding’ ook wel ‘collaborative divorce’ genoemd. Het goede van deze methode is dat er wordt gezocht naar maatwerkoplossingen op basis van doelen die de partners zelf stellen. Beide partners worden bijgestaan door een eigen advocaat die hen adviseert en steunt bij de onderhandelingen. Ze werken als team samen met de coach en een financieel deskundige. De coach begeleidt de partners bij de communicatie, emoties en het ouderschap, de advocaten dragen zorg voor de juridische kant van de zaak en de financieel deskundige helpt bij de fiscale en financiële gevolgen.

Bij een overlegscheiding is er aandacht voor de emoties en wordt er samengewerkt om tot maatwerkoplossingen te komen. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is dat erg waardevol.

(Deze blog verscheen eerder in een uitgave van Kijk op Groot Amsterdam, klik hier voor de originele blog)

Mirjam Schoots

Mirjam Schoots

Mirjam Schoots is echtscheidingsadvocaat, mediator en collaborative lawyer. Met Martine Gunter richtte ze in 2020 SchootsGunter advocaten | mediators op. Beiden hebben een jarenlange ervaring in het familierecht en dan met name in de begeleiding van scheidingen van ondernemers en vermogende particulieren. Denk daarbij aan dga’s, mkb’ers, vrije beroepsbeoefenaren en andere professionals en hun partners.