Kinderen

Draagmoederschap

Amsterdam
Bottelarijstraat 199
1019 VC  Amsterdam
't Gooi
Bespreking op locatie
op verzoek
020 303 20 58

Draagmoederschap

Soms is het voor een vrouw om medische redenen niet mogelijk zelf zwanger te worden of een zwangerschap uit te dragen. In dat geval kan draagmoederschap een oplossing zijn. Een andere vrouw, die zelf moeder is en die geen wens meer heeft tot gezinsuitbreiding, draagt een kind voor haar (en haar partner). Na de geboorte staat de draagmoeder het kind af aan de wensouder(s). Aan deze manier van vervulling van de kinderwens zijn ethische, emotionele, praktische en juridische dilemma’s en problemen verbonden. Wij adviseren en procederen over de juridische aspecten van draagmoederschap.

 

Commercieel draagmoederschap

De Nederlandse wet kent een verbod op het bevorderen van commercieel draagmoederschap. Reclame maken om vraag en aanbod rond draagmoederschap te stimuleren, is verboden en ook mogen wensouders niet via sociale media openbaar maken dat ze een draagmoeder zoeken of andersom. Dit maakt dat het voor wensouders in Nederland moeilijk is een draagmoeder te vinden. Hierdoor zijn het aantal internationale draagmoederschapszaken de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen.

 

Internationaal draagmoederschap

Bij internationaal draagmoederschap maken de wensouders gebruik van een in het buitenland wonende draagmoeder. In landen als Oekraïne, Georgië, Canada en enkele staten in de V.S. is commercieel draagmoederschap toegestaan. Ook het anoniem doneren van ei- en zaadcellen is daar vaak geoorloofd. Nederland vindt het gebruik van een anonieme donor onwenselijk. Voor zover mogelijk, heeft elk kind namelijk het recht zijn of haar ouders te kennen.

Verder bestaat bij internationaal draagmoederschap het risico op uitbuiting van de draagmoeder. Soms is er zelfs sprake van mensenhandel. Dit geldt met name voor Aziatische landen.

In tegenstelling tot de informatie die instanties in buitenland soms geven, wordt de buitenlandse geboorteakte waarop de wensouders als ouders staan vermeld, niet overgenomen in Nederland. Dit leidt tot complicaties bij het verkrijgen van een Nederlands paspoort. Het is daarom belangrijk dat wensouders zich tevoren goed laten adviseren over de regels in het buitenland en de (on)mogelijkheid om met het kind naar Nederland te reizen.

Bent u wensouders en overweegt u door middel van een draagmoeder een kind te krijgen? Wij zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen en adviseren u bij het traject.

Draagmoederschap

Leuk boek:

Klik op het boek voor meer informatie en om te bestellen.

Logeren in een buik
Onzeker?

Stel je vraag gerust

Referenties:

Mirjam, Grote dank voor de juridische  ondersteuning, bij de keuzes die je  mij hebt voorgehouden, je rust en ook heel belangrijk voor mij meekijken met mij als mens en mij in balans houden. Je was altijd voor mij bereikbaar, heel erg fijn!!!

Albert uit Amsterdam

De rust en expertise waarmee Martine mij heeft ondersteund om tot een eerlijke alimentatie en een goede zorgregeling met mijn dochter te komen, heeft mij veel rust en vertrouwen gegeven. Martine is een advocaat die niet met de emoties van haar cliënt meegaat om tot het beste resultaat te komen. Zij is eerlijk over wat reëel is en wat niet en zo nodig houdt zij een spiegel voor. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de juridische procedure heb gewonnen en dat ik nu een goede regeling heb om mijn dochter te zien opgroeien.

D.S. te Zwanenburg

Mirjam heeft mij zeer vakkundig door mijn (gecompliceerde) echtscheiding heen geholpen. Zij overziet het geheel, is erg scherpzinnig en kan op het juiste moment ‘inspringen’. Een prettig en zeer menselijk persoon.  Dit vak is haar op het lijf geschreven.

P.L. te Frankrijk