Kinderen

Adoptie en erkenning

Amsterdam
Bottelarijstraat 199
1019 VC  Amsterdam
't Gooi
Bespreking op locatie
op verzoek
020 303 20 58

Adoptie en erkenning

 

Erkenning

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt u niet automatisch de juridisch ouder van uw kind. Juridisch ouderschap geeft een afstammingsband met het kind. Dat betekent dat het kind ‘familie’ is en dat een kind bijvoorbeeld van u erft.

Om juridisch ouder te worden moet u uw kind erkennen. Hiervoor heeft u de medewerking nodig van de moeder, tenzij het kind 16 jaar of ouder is. Mocht de moeder niet willen meewerken dan kunt u de rechter vragen om u vervangende toestemming te verlenen voor de erkenning. Als u door de uitspraak van de rechter het kind kunt erkennen, dan bent u de juridisch ouder van uw kind.

 

Gerechtelijke vaststelling ouderschap

Het komt ook voor dat de biologische vader het kind niet wil erkennen. In dat geval kunt u aan de rechter vragen om het juridisch vaderschap vast te stellen. Dit heet gerechtelijke vaststelling van het vaderschap.

De rechter kan ook het juridisch ouderschap vaststellen van een vrouwelijke partner: de duomoeder.

 

Adoptie

Verder kan adoptie in verschillende situaties een mogelijkheid zijn om juridisch ouder te worden van een kind. Zo kan adoptie bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn in het geval van draagmoederschap, duomoeders of stiefouderschap.

 

Ontkenning vaderschap

Als een kind binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren dan is de man automatisch de juridisch vader van het kind. Blijkt de man niet de biologische vader van het kind, dan kunnen onder bepaalde voorwaarden de man, de moeder en het kind de rechter vragen om het vaderschap van de man ontkennen. Dit maakt de weg vrij voor de biologische vader om juridisch vader te worden van het kind.

 

Donor

Mocht u zwanger willen worden van een spermadonor dan is het van belang voor alle betrokkenen dat er goede afspraken worden gemaakt. Over onder andere de intenties van de wensouders en de donor ter voorkoming van misverstanden of ongewenste juridische gevolgen.

Mocht u hierover meer willen weten dan kunt u contact met ons opnemen.

Afstamming
Onzeker?

Stel je vraag gerust

Referenties:

Ik kan alleen maar zeggen hoe dankbaar ik ben dat ik bij Mirjam en Martine terecht ben gekomen. Ik voelde me begrepen en goed begeleid. Als heel aangenaam heb ik ervaren dat naast de deskundigheid ook de menselijke persoonlijke kant in het hele proces niet te kort komt. Wat ik ook zeer waardeerde was de duidelijke communicatie met betrekking tot de kosten. Martine was altijd voor mij bereikbaar en was voor mij een baken in alle dingen die je bij een scheiding overvallen. Heel veel dank.

Claudia te Purmerend

Mirjam, Grote dank voor de juridische  ondersteuning, bij de keuzes die je  mij hebt voorgehouden, je rust en ook heel belangrijk voor mij meekijken met mij als mens en mij in balans houden. Je was altijd voor mij bereikbaar, heel erg fijn!!!

Albert uit Amsterdam

De rust en expertise waarmee Martine mij heeft ondersteund om tot een eerlijke alimentatie en een goede zorgregeling met mijn dochter te komen, heeft mij veel rust en vertrouwen gegeven. Martine is een advocaat die niet met de emoties van haar cliënt meegaat om tot het beste resultaat te komen. Zij is eerlijk over wat reëel is en wat niet en zo nodig houdt zij een spiegel voor. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de juridische procedure heb gewonnen en dat ik nu een goede regeling heb om mijn dochter te zien opgroeien.

D.S. te Zwanenburg