Scheiding

Alimentatie

Amsterdam
Bottelarijstraat 199
1019 VC  Amsterdam
't Gooi
Bespreking op locatie
op verzoek
020 303 20 58

Alimentatie

Na scheiding kan er sprake zijn van kinderalimentatie en/of partneralimentatie.

 

Kinderalimentatie

Ouders zijn financieel verantwoordelijk voor hun kinderen totdat zij 21 jaar oud zijn. Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze hiervoor een financiële regeling afspreken: kinderalimentatie. Totdat het kind 18 jaar oud is, wordt de kinderalimentatie betaald aan de verzorgende ouder. Meestal loopt de kinderalimentatie nog door totdat een kind 21 jaar oud wordt, omdat de meeste kinderen op die leeftijd nog studeren. Vanaf het moment dat een kind 18 jaar oud is, ontvangt het kind de kinderalimentatie zelf.

Bij de vaststelling van kinderalimentatie spelen twee begrippen een rol: wat is de behoefte van een kind (wat heeft een kind nodig?) en wat is de draagkracht van de ouders (wat kunnen ouders betalen?). Voor de kosten van de kinderen wordt meestal aansluiting gezocht bij de Nibudtabellen.

De berekening van kinderalimentatie is maatwerk. Zeker wanneer één van beide ouders als zelfstandige werkt of ondernemer is kan de berekening complex zijn.

In plaats van dat de ene ouder kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder kunt u er samen ook voor kiezen om een zogenoemde kinderrekening te openen. Dit kan alleen als u het hier als ouders samen over eens bent. Van deze kinderrekening kunnen de vaste kosten van de kinderen dan worden betaald.

 

Partneralimentatie

Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan er een aanspraak zijn op partneralimentatie. Die aanspraak is er alleen als de partner niet zelf in staat is om genoeg te verdienen, bijvoorbeeld vanwege de zorg voor jonge kinderen.

Hoogte van partneralimentatie

De berekening van de hoogte van partneralimentatie is maatwerk. Enerzijds is de behoefte relevant (wat heeft hij of zij nodig?) en anderzijds de draagkracht (wat kan hij of zij betalen?). De rechtbank hanteert vaste richtlijnen om de hoogte van partneralimentatie te berekenen.

Het uitgangspunt is dat beide partners na de scheiding in financieel opzicht een vergelijkbaar leven kunnen leiden. Daarom is voor de behoefte de levensstandaard tijdens het huwelijk van belang. Vervolgens wordt onderzocht wat de financiële draagkracht is van de partner die meer verdient, na het betalen van bepaalde lasten voor leven, wonen en ziektekosten etc.

Maximale duur van partneralimentatie

Op 1 januari 2020 is de wet herziening partneralimentatie ingegaan. Kern van de wet is dat  de maximale alimentatieduur is teruggebracht van twaalf jaar naar vijf jaar. Als hoofdregel geldt nu een termijn van de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Hierop bestaan een aantal uitzonderingen. 

 

Alimentatie door een rechter of in goed overleg

U kunt samen afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Wanneer dit niet lukt kunt u de rechter vragen om een alimentatie vast te stellen. Het voordeel van zelf afspraken maken (met behulp van twee advocaten, overlegscheiding of mediation) is dat er maatwerk mogelijk is. Zo kunt u een afkoopsom afspreken of bijvoorbeeld een kortere alimentatieduur in ruil voor een hogere alimentatie. Een ander voordeel van het samen in goed overleg afspraken maken is dat de kans groter is dat beide partners zich in de afspraken kunnen vinden, dan wanneer een rechter een alimentatie vaststelt. Dit voorkomt toekomstige procedures. 

 

Herberekening alimentatie

Het berekenen van alimentatie kan onderdeel zijn van een scheiding, maar ook na een scheiding kan het berekenen van alimentatie aan de orde zijn. Een verandering in inkomen of leefsituatie kan het noodzakelijk maken om de alimentatie opnieuw te laten berekenen.

Ons kantoor heeft ruime (proces)ervaring in het vaststellen van kinder- en partneralimentatie. Uiteraard kunnen wij u ook als advocaat bijstaan als de eerder vastgestelde alimentatie vanwege een wijziging van omstandigheden moet worden aangepast. Advies of bijstaand nodig? Neem contact op met ons kantoor.

Alimentatie
Onzeker?

Stel je vraag gerust

Referenties:

Ik heb de afhandeling door Mirjam als zeer prettig ervaren. Ze heeft mij wegwijs gemaakt in de rechten die ik had voor wat betreft de verdeling van de zorgtaken van mijn dochter en de jarenlange verwaarloosde financiën. Met haar informatie heb ik vol zelfvertrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken. ….. Met dank aan Mirjam en de rust die ze mij heeft gegeven door zoveel tijd voor me te nemen en eeuwig geduldig de dingen uit te leggen.

E. E. te Kortenhoef

Ik kan alleen maar zeggen hoe dankbaar ik ben dat ik bij Mirjam en Martine terecht ben gekomen. Ik voelde me begrepen en goed begeleid. Als heel aangenaam heb ik ervaren dat naast de deskundigheid ook de menselijke persoonlijke kant in het hele proces niet te kort komt. Wat ik ook zeer waardeerde was de duidelijke communicatie met betrekking tot de kosten. Martine was altijd voor mij bereikbaar en was voor mij een baken in alle dingen die je bij een scheiding overvallen. Heel veel dank.

Claudia te Purmerend

Mirjam, Grote dank voor de juridische  ondersteuning, bij de keuzes die je  mij hebt voorgehouden, je rust en ook heel belangrijk voor mij meekijken met mij als mens en mij in balans houden. Je was altijd voor mij bereikbaar, heel erg fijn!!!

Albert uit Amsterdam

De rust en expertise waarmee Martine mij heeft ondersteund om tot een eerlijke alimentatie en een goede zorgregeling met mijn dochter te komen, heeft mij veel rust en vertrouwen gegeven. Martine is een advocaat die niet met de emoties van haar cliënt meegaat om tot het beste resultaat te komen. Zij is eerlijk over wat reëel is en wat niet en zo nodig houdt zij een spiegel voor. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de juridische procedure heb gewonnen en dat ik nu een goede regeling heb om mijn dochter te zien opgroeien.

D.S. te Zwanenburg

Mirjam heeft mij zeer vakkundig door mijn (gecompliceerde) echtscheiding heen geholpen. Zij overziet het geheel, is erg scherpzinnig en kan op het juiste moment ‘inspringen’. Een prettig en zeer menselijk persoon.  Dit vak is haar op het lijf geschreven.

P.L. te Frankrijk

Martine is een zakelijke, sterke en daadkrachtige advocaat die zeer goed voorbereid naar een resultaat werkt. Na een tijdje merk je dat het zakelijke ook een persoonlijke kant kent. Ik zou Martine iedereen aan willen raden die sterk wil staan in een juridische zaak. Mijn zaak was niet eenvoudig, heeft lang geduurd en veel gekost, maar Martine heeft eruit gehaald wat eruit te halen viel.

Ronald te Weesp

Wij zijn tevreden over hoe alles is verlopen. Met name de manier waarop Mirjam ons heeft begeleid is door ons al prettig ervaren. Deskundigheid, zakelijkheid en ook betrokkenheid gaven in deze periode op dit gebied een gevoel van rust. Verder was het ook fijn van tevoren duidelijk geïnformeerd te zijn over de kosten van de begeleiding.

R. W. te Loosdrecht

Via een bevriende relatie, kwam ik terecht bij Martine, in verband met een procedure over de zorgregeling en de alimentatie. Al bij binnenkomst had ik gelijk een goed gevoel en het vertrouwen dat ze het maximale voor mij zou kunnen bereiken. Als vader delf je vaak het onderspit in een zaak. Martine is niet alleen juridisch sterk maar zij heeft ook verstand van jaarrekeningen. Dankzij Martine kreeg ik een veel betere zorgregeling dan waarop ik gehoopt had en is er voor mij als ondernemer ook een reële alimentatie uitgekomen!

Ben te Amsterdam