Kinderen

Ouderlijk gezag / Gezagskwesties

Amsterdam
Bottelarijstraat 199
1019 VC  Amsterdam
't Gooi
Van Hengellaan 2
1217 AS  Hilversum
020 303 20 58

Ouderlijk gezag / Gezagskwesties

 

Wat is ouderlijk gezag?

Minderjarige kinderen staan onder gezag van één of beide ouders.  Wanneer een ouder het gezag heeft wordt er gesproken van eenhoofdig gezag en wanneer ouders het gezag delen is er sprake van gezamenlijk gezag. Gezag betekent dat de ouder bevoegd is om belangrijke beslissingen over het kind te nemen zoals over de schoolkeuze, verhuizingen of medische behandelingen.

Ouders die getrouwd zijn hebben automatisch gezamenlijk het gezag over hun minderjarige kind(eren).  Dat geldt niet voor samenwonende ouders. Alleen de moeder heeft in dat geval automatisch het gezag. Om juridisch ouder met gezag te worden moet de (biologische) vader het kind eerst erkennen. Daarmee heeft de vader nog niet het gezag. Om gezamenlijk gezag te krijgen kan met de instemming van de moeder het gezamenlijk gezag worden aangevraagd via het Digitale Loket Rechtspraak. Wanneer de moeder niet bereid is om mee te werken aan het gezamenlijk gezag, dan kan de vader de rechter vragen om het gezamenlijk gezag toch vast te stellen.

 

Wijzigt het gezag door een scheiding?

De wetgever vindt het in het belang van een kind dat ouders na de beëindiging van hun huwelijk of relatie samen het gezag blijven houden en samen beslissingen nemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de rechter beslissen dat het belang van het kind vergt dat een van beide ouders voortaan alleen het gezag uitoefent.

 

Gezagskwesties

Wanneer de ouders nog samen zijn levert het gezamenlijk gezag vrijwel nooit problemen op. Beslissingen worden samen in goed overleg genomen. Na de beëindiging van een huwelijk of een relatie kan het voor ouders een stuk lastiger worden om samen beslissingen te nemen. Ouders kunnen andere belangen hebben en door een echtscheiding of relatiebreuk kan de verstandhouding dusdanig verslechteren, waardoor geen overleg mogelijk is. Wanneer ouders het niet eens kunnen worden over bijvoorbeeld het hoofdverblijf, de schoolkeuze een verhuizing of vakantie van een ouder met de kinderen, dan kan de rechter gevraagd worden om een beslissing te nemen.

Mocht u over het bovenstaande meer willen weten dan kunt u contact met ons opnemen.

Ouderlijk gezag
Onzeker?

Stel je vraag gerust

Ervaringen van anderen:

Ik heb de afhandeling door Mirjam als zeer prettig ervaren. Ze heeft mij wegwijs gemaakt in de rechten die ik had voor wat betreft de verdeling van de zorgtaken van mijn dochter en de jarenlange verwaarloosde financiën. Met haar informatie heb ik vol zelfvertrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken. ….. Met dank aan Mirjam en de rust die ze mij heeft gegeven door zoveel tijd voor me te nemen en eeuwig geduldig de dingen uit te leggen.

E. E. te Kortenhoef

Ik kan alleen maar zeggen hoe dankbaar ik ben dat ik bij Mirjam en Martine terecht ben gekomen. Ik voelde me begrepen en goed begeleid. Als heel aangenaam heb ik ervaren dat naast de deskundigheid ook de menselijke persoonlijke kant in het hele proces niet te kort komt. Wat ik ook zeer waardeerde was de duidelijke communicatie met betrekking tot de kosten. Martine was altijd voor mij bereikbaar en was voor mij een baken in alle dingen die je bij een scheiding overvallen. Heel veel dank.

Claudia te Purmerend

Mirjam, Grote dank voor de juridische  ondersteuning, bij de keuzes die je  mij hebt voorgehouden, je rust en ook heel belangrijk voor mij meekijken met mij als mens en mij in balans houden. Je was altijd voor mij bereikbaar, heel erg fijn!!!

Albert uit Amsterdam

De rust en expertise waarmee Martine mij heeft ondersteund om tot een eerlijke alimentatie en een goede zorgregeling met mijn dochter te komen, heeft mij veel rust en vertrouwen gegeven. Martine is een advocaat die niet met de emoties van haar cliënt meegaat om tot het beste resultaat te komen. Zij is eerlijk over wat reëel is en wat niet en zo nodig houdt zij een spiegel voor. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de juridische procedure heb gewonnen en dat ik nu een goede regeling heb om mijn dochter te zien opgroeien.

D.S. te Zwanenburg

Mirjam heeft mij zeer vakkundig door mijn (gecompliceerde) echtscheiding heen geholpen. Zij overziet het geheel, is erg scherpzinnig en kan op het juiste moment ‘inspringen’. Een prettig en zeer menselijk persoon.  Dit vak is haar op het lijf geschreven.

P.L. te Frankrijk

Martine is een zakelijke, sterke en daadkrachtige advocaat die zeer goed voorbereid naar een resultaat werkt. Na een tijdje merk je dat het zakelijke ook een persoonlijke kant kent. Ik zou Martine iedereen aan willen raden die sterk wil staan in een juridische zaak. Mijn zaak was niet eenvoudig, heeft lang geduurd en veel gekost, maar Martine heeft eruit gehaald wat eruit te halen viel.

Ronald te Weesp

Wij zijn tevreden over hoe alles is verlopen. Met name de manier waarop Mirjam ons heeft begeleid is door ons al prettig ervaren. Deskundigheid, zakelijkheid en ook betrokkenheid gaven in deze periode op dit gebied een gevoel van rust. Verder was het ook fijn van tevoren duidelijk geïnformeerd te zijn over de kosten van de begeleiding.

R. W. te Loosdrecht

Via een bevriende relatie, kwam ik terecht bij Martine, in verband met een procedure over de zorgregeling en de alimentatie. Al bij binnenkomst had ik gelijk een goed gevoel en het vertrouwen dat ze het maximale voor mij zou kunnen bereiken. Als vader delf je vaak het onderspit in een zaak. Martine is niet alleen juridisch sterk maar zij heeft ook verstand van jaarrekeningen. Dankzij Martine kreeg ik een veel betere zorgregeling dan waarop ik gehoopt had en is er voor mij als ondernemer ook een reële alimentatie uitgekomen!

Ben te Amsterdam