Afgelopen week werd ik gebeld door Anja. Ze had mijn column in De Gooise TamTam over ‘scheiden in Corona tijd’ gelezen en een paar vragen.

‘Weet je’, zei ze, ‘eigenlijk weet ik al sinds het voorjaar dat onze relatie over is. We hebben het er samen inmiddels ook al vaak over gehad. Als al dat gedoe met de lockdown klaar is, gaan we uit elkaar. We denken namelijk dat scheiden nu niet  kan. Maar straks zijn we een jaar verder en nog steeds getrouwd. En de sfeer thuis wordt er niet beter op.’

Anja vertelde mij vervolgens dat het inkomen van haar man Maarten, eigenaar van een restaurant, door de lockdown behoorlijk is verminderd.  Zelf werkte ze twee dagen in de week in het onderwijs. Met twee nog jonge kinderen op de basisschool is uitbreiding op dit moment niet echt mogelijk. ‘Als we nu gaan scheiden, krijg ik vast geen partneralimentatie, we komen nu al elke maand geld tekort. En hoe moet dat met huisvesting? Ons huis verkopen is geen probleem, maar waar moeten we naar toe?

Inderdaad is scheiden in crisistijd financieel lastiger dan in tijden van economische voorspoed. In de vorige crisis stonden veel huizen onder water, wat een scheiding niet vergemakkelijkte. Toch hebben stellen die toen wilden scheiden, hiervoor oplossingen bedacht. Zo werd bijvoorbeeld de verkoop van de woning soms nog even uitgesteld en nam degene die het huis verliet tijdelijk genoegen met goedkope huisvesting.

Verder is alimentatie wijzigbaar. De kans is groot dat de omzet van het restaurant van Maarten over een jaar wel het betalen van een alimentatie toelaat. Anja en Maarten kunnen ook hierover samen afspraken maken.

Anja klinkt opgelucht als we het gesprek afronden. In januari komt ze met Maarten om in mediation de mogelijkheden van een scheiding te onderzoeken.

Mirjam Schoots

Mirjam Schoots

Mediator | Collaborative Divorce Lawyer | Familierechtadvocaat

Mirjam Schoots is ruim 25 jaar werkzaam als familierecht-, echtscheidingsadvocaat en mediator. Ze heeft hierin door de jaren heen veel praktijkervaring en kennis opgedaan.  Ze staat bekend als oplossingsgericht en een goede samenwerker. Haar kracht ligt vooral in het in onderling overleg zoeken naar houdbare oplossingen.  Slaagt dat overleg niet, dan staat ze u bij in een procedure bij de rechter. Langdurige en kostbare procedures waar vaak beide partijen als verliezers uit tevoorschijn komen, zal ze echter altijd proberen te voorkomen.

Lees verder...