‘Het geschenk’

Hoe een psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

De afgelopen dagen heb ik het boek “Het Geschenk” van de 93-jarige auteur Edith Eger gelezen. Wat een indrukwekkend boek.Eger is een van de weinige Holocaust overlevenden die op dit moment nog in leven zijn. Over haar Holocaust verleden, waar ze danste voor Josef Mengele, schreef ze eerder het boek “De Keuze”.

Enkele uitspraken van Eger zijn:

De ergste gevangenis was niet de gevangenis waar de nazi’s mij in stopten. De schadelijkste gevangenis bouwde ik zelf.”
“Mijn pijn is niet erger dan jouw pijn. Ik wil niet dat je mijn verhaal leest en denkt dat jouw lijden minder belangrijk is. Ik wil dat je mijn verhaal leest en denkt: Als zij het kan, kan ik het ook.”

Mentale gevangenissen

Tijdens haar werk ontdekte ze dat er een aantal veelvoorkomende mentale gevangenissen zijn die bijdragen aan ons lijden. Het boek is een praktische handleiding om vast te stellen wat die mentale gevangenissen zijn en welke middelen we nodig hebben om ons hieruit te bevrijden. De basis van vrijheid is de kracht om te kiezen.

12 hoofdstukken, 12 sleutels

Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken, waarin je sleutels aangereikt krijgt zodat je uit je eigen gevangenis kan ontsnappen.Het boek is doorspekt met verhalen uit haar psychologische praktijk en bevat veel, vaak aangrijpende, levensverhalen van mensen zoals verlies van geliefden door echtscheiding of overlijden. Op deze wijze plaatst Eger haar eigen verhaal in een bredere context  waardoor de toepasbaarheid voor de lezer wordt vergroot.

Over onverwerkt verdriet zegt ze “Alle therapie is rouwverwerking… Verdriet gaat vaak niet over wat er is gebeurd. Het gaat om wat er niet is gebeurd”,En: “Genezen betekent niet ergens overheen komen, maar dat we in staat zijn om gewond én heel te zijn, om geluk en vervulling te vinden in ons leven ondanks ons verlies”.

Het Geschenk, een boek om stil van te worden.

Mirjam Schoots

Mirjam Schoots

Mediator | Collaborative Divorce Lawyer | Familierechtadvocaat

Mirjam Schoots is ruim 25 jaar werkzaam als familierecht-, echtscheidingsadvocaat en mediator. Ze heeft hierin door de jaren heen veel praktijkervaring en kennis opgedaan.  Ze staat bekend als oplossingsgericht en een goede samenwerker. Haar kracht ligt vooral in het in onderling overleg zoeken naar houdbare oplossingen.  Slaagt dat overleg niet, dan staat ze u bij in een procedure bij de rechter. Langdurige en kostbare procedures waar vaak beide partijen als verliezers uit tevoorschijn komen, zal ze echter altijd proberen te voorkomen.

Lees verder...